Dnes je štvrtok, 19.máj 2022, meniny má: Gertrúda
Čas čítania
4 minutes
Zatiaľ prečítané

Čakať na zázraky sa nevypláca

január 20, 2022 - 16:00
Zdenku Havettovú dlhé roky trápili ťažké alergické záchvaty, pri ktorých často upadala do bezvedomia. Po neúspešnom hľadaní lieku vzala život do svojich rúk a prestala čakať na spasenie. Dnes je z nej lektorka a odborníčka na výživu. Absolvovala štúdium výživy v Nemecku, vyštudovala Holistickú školu a školu Tradičnej čínskej medicíny v Brne. Založila projekt Ide o Tvoje zdravie, ktorý je zameraný na podporu zdravia bežne dostupnými potravinami.
Foto: 
shutterstock

Napriek ťažkým stavom a diagnóze boli lekárske správy so šokujúcim záverom: bez akýchkoľvek nálezov, zistení, všetko bolo v poriadku. Alergické reakcie však u Zdenky pretrvávali a opakovali sa aj niekoľkokrát do roka. Až postupne prichádzala na to, ako ju ovplyvňuje to, čo zje. Začala si teda hlavne sledovať obsah svojho taniera, čo zje a ako potraviny kombinuje. Na počudovanie, záchvaty sa výrazne zmiernili.

ČO VÁS ZAČALO TRÁPIŤ, AKÝ DISKOMFORT VÁS ZAČAL ZNEPOKOJOVAŤ? Pred pätnástimi rokmi ma trápili ťažké alergické záchvaty, v ktorých mi klasická medicína nevedela pomôcť. Vždy som so sebou musela mať injekciu, ktorá sa podáva pri anafylaktickom šoku. Keď som ju náhodou pri sebe nemala, neostávalo nič iné, ako volať záchranku. Anafylaxia je najťažšia alergická reakcia. Ak nie je podaná okamžitá liečba (adrenalín) môže končiť smrteľne. Často sa tento stav označuje ako anafylaktický šok. Aj keď k anafylaktickým šokom u mňa dochádzalo veľmi často, bolo veľmi ťažké uchopiť alebo odhaliť ich príčinu. Viedla som si dokonca denník, do ktorého som si zapisovala jedlá, ale zakaždým to bolo po niečom inom. Nemali sme sa o čo oprieť, nájsť nejaký súvis s tým, prečo sa mi to deje. Čo tieto stavy určite zhoršovalo bola fyzická námaha, napríklad pri behu alebo stresové situácie v práci.

PAMÄTÁTE SI EŠTE NA PRVÉ, MOŽNO EŠTE NENÁPADNÉ PRÍZNAKY? AKO SA PRIHLÁSILO TOTO OCHORENIE U VÁS? Nenápadné príznaky sa u mňa neobjavili. Alergické reakcie boli veľmi prudké a vždy prišli “bez ohlásenia”. Nevedela som ani ja, ani lekári, čo je podnetom alebo spúšťačom tejto reakcie a riešili sme už len následok. Predtým som bola úplne zdravá, až na bežné detské choroby.

STUPŇOVANIE REAKCIÍ AŽ DO STAVOV BEZVEDOMIA… TO MUSELO BYŤ VEĽMI DRAMATICKÉ A AJ NEBEZPEČNÉ. Vždy to u mňa začalo intenzívnym svrbením na celom tele, kožnými reakciami a častokrát sťaženým dýchaním. V tých najhorších prípadoch som prestala vidieť a upadla do bezvedomia. Reakcia sa mi spustila už niekoľko desiatok sekúnd po zjedení potraviny a v priebehu niekoľkých minút končila šokovým stavom.

AKÉ VYŠETRENIA STE ABSOLVOVALI? Niekoľkokrát do roka ma testovali, či nemám na niečo alergiu alebo intoleranciu. Veľmi často ma nechávali v nemocniciach, aby sa všetko vylúčilo a lekári nič nezanedbali. Všetci už boli z toho zúfalí, pretože nikdy sa na nič neprišlo, až na nejaké odchýlky, čo, samozrejme, nemohlo byť spúšťačom takýchto reakcií.

AKO STE PRIŠLI NA TO, ŽE JEDLO JE PRE VÁS ABSOLÚTNY ZÁKLAD, POINTA ŤAŽKOSTÍ A MOŽNO AJ RIEŠENIE? Určite to nebolo zo dňa na deň. Bol to pro ces, ktorý som sledovala roky. Len veľmi postupne som prichádzala nato, ako to, čo mám na tanieri ovplyvňuje aj môj zdravotný stav. Pred pätnástimi rokmi by mi ani nenapadlo, že by to vôbec mohlo mať nejaký súvis s výživou alebo konkrétnymi potravinami.

AKO STE HĽADALI VHODNÉ ČI VYLUČOVALI NEPRIJATEĽNÉ DRUHY POTRAVÍN? AKO SA DÁ TAKÝMTO PRAGMATICKÝM TESTOVANÍM ODHALIŤ, NA ČO VAŠE TELO REAGUJE A ČO DOKÁŽE ZNÁŠAŤ? KOMPLIKOVANÉ MUSIA BYŤ AJ KOMBINÁCIE SUROVÍN… Zmena môjho jedálnička bola veľmi pomalá a postupná. Nemala som pri sebe niekoho, kto by mi poradil alebo pomo - hol. Jedávala som veľa potravín z bielej múky ako chlieb, pečivo, cestoviny, koláče a pizzu. Chlieb na raňajky som vymenila za ovsenú kašu a dopracovala som sa tak k zdravšej verzii raňajok. Cestoviny som obmedzila a začala som hľadať aj inú alternatívu, tak som vyskúšala napríklad pohánku, pšeno alebo polentu.

ZISTILI STE AJ ČO NEJESŤ V ŽIADNOM PRÍPADE ALEBO ČO JE NAOPAK PRE VAŠE TELO PRE VÁS PRÍNOSNÉ? Vo všeobecnosti sú veľmi častým alergénom citrusy, orechy, najmä arašidy a vlašské orechy, kakao, červené víno, sója, zeler… Pri odhalení na alergie treba tieto zložky z jedálnička vylúčiť. U mňa sa žiadna z týchto potravín ako hlavný vinník nikdy nepotvrdila. Ak som však do stravy zaradila citrusy, prípadne čerstvé šťavy z tohto ovocia, môj zdravotný stav to zhoršilo. Občas sa aj stalo, že po tej istej potravine som raz mala alergickú reakciu a inokedy nie. Ale tam určite zohráva veľkú úlohu aj množstvo iných faktorov, ktoré so stravou nesúvisia. Stres, chlad, fyzická námaha alebo rôzne iné krížené alergie. Potraviny, ktoré mi robili dobre, boli najmä tie ľahko stráviteľné. Zaradila som viac polievok, ktoré sa stali základom každého môjho dňa. Len veľmi ťažko nájdeme iný druh jedla, ktorý má pre nás tak veľký prínos z oblasti výživy a celkovej podpory zdravia, ako práve polievka. Dokonca si ju môžeme dopriať aj na raňajky.

AKO SA CÍTITE TERAZ? Obdobie, keď ma trápili anafylaxie bolo veľmi náročné a namáhavé. Cez alergie som však dostala možnosť objaviť, ako veľmi ma výživa a jej vplyv na zdravie zaujíma. Preto som sa ponorila do štúdia a začala ju študovať. S pokorou môžem povedať, že cez zmenu jedálnička a skladbu potravín sa výrazne zlepšil môj zdravotný stav a momentálne sa cítim veľmi dobre. Nemala som žiadne lieky ani výživové doplnky, skôr za tým bola moja vytrvalosť a chuť, že chcem niečo zmeniť a zlepšiť svoje zdravie.

AKO VYZERÁ VÁŠ OBYČAJNÝ DEŇ? Môj všedný deň začínam pohárom vlažnej vody a teplými raňajkami. Obyčajne ráno počúvam audioknihy, popritom ako sa pripravujem do práce. To, čo som objavila, som sa rozhodla nenechať si pre seba a svoje skúsenosti dnes odovzdávam aj iným ľuďom s podobnými ťažkosťami. Ako lektorka a odborníčka na výživu sa primárne venujem klientom s rôznymi alergiami, ekzémami, akné alebo inými defektmi na pokožke. Veľkú časť tvoria aj klienti, ktorí majú problém s trávením, nafukovaním, hnačkou, zápchou, prípadne hmotnosťou.

- - Inzercia - -