Hravé zaváranie
Super džem z lesného ovocia
Náročnosť: jednoduchá príprava
Doba prípravy: asi 40 minút
Vystačí na: asi 6 pohárov (200 ml)
Potrebujeme:
- 200 g malín
- 200 g čučoriedok
- 200 g černíc
- 200 g čiernych ríbezlí
- 200 g jahôd
- 1 KL Extraktu Bourbon vanilka Madagaskar Dr. Oetker
- 1 balíček Gelfixu 3 : 1 Dr. Oetker
- 350 g cukru
Príprava:
1. Bobuľové ovocie preberieme, prípadne umyjeme a pokrájame nadrobno. Z každého druhu odvážime 200 g.
2. Ovocie a vanilkový extrakt vložíme do väčšieho hrnca a dôkladne premiešame. Gelfix zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do hrnca. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zbytok cukru a opäť privedieme do varu. Za stáleho dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
3. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve uvareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, pridáme do zmesi 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker, krátko povaríme a skúšku zopakujeme.
4. Odoberieme prípadnú penu a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme dôkladne uzavrieme, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme postáť na viečkach.
TIP: Džem môžeme pripraviť aj zo zmrazenej zmesi lesného ovocia.
Jahodový džem s kúskami ovocia a so škoricou
Lahodnej chuti jahôd v kombinácii so škoricou nik neodolá. Pripravte si túto pochúťku aj Vy s Pektínom a Kyselinou citrónovou Dr. Oetker.
Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy: 30 minúť
Vystačí na: asi 5 pohárov 200 ml
Potrebujeme:
1 kg jahôd
1 KL mletej škorice
500 g kryštálového cukru
0,5 balíčka Pektínu Dr. Oetker
1 KL Kyseliny citrónovej MAXI Dr. Oetker (80 g)
Príprava:
- Na prípravu džemu vložíme do hrnca ¾ jahôd a rozmixujeme ich tyčovým mixérom na pyré. Pridáme zvyšné jahody nakrájané na kúsky. Zmiešame ½ balíčka Pektínu Dr. Oetker (10 g) s 2 polievkovými lyžicami cukru a pridáme k jahodovej zmesi. Zmes za stáleho miešania privedieme do varu a asi 1 minútu dôkladne povaríme.
- Pridáme zbytok cukru a škoricu a privedieme opäť do varu. Za stáleho miešania zmes dôkladne povaríme 5 minút.
- Džem odstavíme a pridáme kyselinu citrónovú.
- Urobíme skúšku tuhnutia. Na tanierik kvapneme 1-2 lyžičky práve uvareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame do džemu ešte 1 zarovnanú lyžičku Kyseliny citrónovej Dr. Oetker, krátko povaríme a skúšku zopakujeme.
- Odoberieme prípadnú penu a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre dôkladne uzavrieme, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Odporúčanie:
Pre bezpečné uchovanie džemov a marmelád odporúčame po skončení varu pridať 1/2 balíčka Pomôcky na konzervovanie Dr. Oetker alebo džemy a marmelády sterilizovať.
TIP: na skúšku tuhnutia použijeme tanierik vopred vychladený v chladničke. Či džem tuhne tak zistíme skôr.
Bazový sirup
Klasické letné osvieženie z kvetov bazy čiernej. Jednoduchý recept na prípravu s Kyselinou citrónovou a Pomôckou na konzervovanie Dr. Oetker.
Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy: 30 minút
Vystačí na: asi 1,5 l
Potrebujeme:
20 ks kvetov čiernej bazy
1 l vody
1 kg cukru
60 g Kyseliny citrónovej MAXI Dr. Oetker (80 g)
na špičku noža Pomôcku na konzervovanie Dr. Oetker
Príprava:
- Kvety čiernej bazy namočíme do studenej vody a necháme na papierovej utierke odkvapkať. Pomocou nožničiek odstrihneme silnejšie časti stoniek.
- Vo veľkom hrnci prevaríme vodu s cukrom. Hrniec odstavíme zo sporáka a vmiešame kyselinu citrónovú s pomôckou na konzervovanie. Pridáme očistené kvety, prikryjeme pokrievkou a uložíme na 5 dní do chladničky.
- Sirup scedíme a ešte krátko povaríme asi 1 minútu. Plníme do fľašiek, uzavrieme viečkom a uložíme do chladničky.
- Sirup riedime pitnou vodou podľa chuti.
TIP: Do bazového nápoja môžeme pridať citrón a ľadovú drvinu. Získame tak vynikajúci osviežujúci nápoj na letné dni.
Komentáre